O meni

Sretan je onaj ko radi i živi od onoga što najviše voli. Takav sa radošću živi svaki novi dan, vesli se svakom momentu koji je ispunjen strašću onoga čemu srce teži. Ne kaže se uzalud da je svako kovač svoje sreće – ako si dovoljno hrabar da kreneš putem koji iskreno želiš i ustraješ na njemu pozitivni rezultat neće izostati.

Jedan od takvih sretnika je i Samed Žužić, mladi fotograf, čiji radovi oduševljavaju brojne Jajčane, ali i sve one širom svijeta koji su preko Google tražilice išli u potragu za motivima Jajca. U Samedovim radovima Jajce i njegove ljepote predstavljene su na jedan poseban i čaroban način iz ugla koji je nepoznat i mnogim njegovim starosjediocima.

Ovim povodom razgovarali smo sa Samedom gdje se predstavio čitaocima Senzora i otkrio odakle crpi inspiraciju za svoje kreativne foto i video radove.

-Za početak rekao bih da sam jedan obični dečko koji je u biti zaljubljen u svoj grad. Sve je počelo prije nekih pet godina kada sam svoj grad počeo posmatrati drugim očima, očima istraživača, prepoznavši vrijednost i ljepotu kojom smo okruženi. Fotografišući kadrove jajačkih ljepota moja strast prema ovom pozivu bivala je sve veća i jača. Shvatio sam također da dosadašnja prezentacija našeg grada nije dovoljna i da svaki njegov djelić zaslužuje da bude viđen i široj javnosti otkriven. Želio sam biti najbolji i načiniti fotografije kakve do sada nisu viđene.

Poseban gušt mi je raditi s mladencima čiju pozitivnu energiju maksimalno i s radošću konzumiram

Ipak, velika ljubav mi je fotografisanje važnih životnih događaja. Volim uhvatiti momenat emocije – vjenčanja kojih ima dosta i veoma su popularna za fotografisanje. Mladenci zrače srećom i ja je uz njih konzumiram i ispunjavam se pozitivnom energijom. Fotograf mora stvoriti vizuelnu ideju i ima ulogu scenografa te napraviti postavku da se kroz fotografiju što više vidi i zrači ljubav, sreća i posebnost toga dana – uhvatiti takav momenat je neprocjenjivo. Čitav dan vjenčanja obično provodim sa mladencima naoružan vedrim duhom , pozitivnom energijom, spreman na šalu i dobar vic, a nerijetko sam primoran mladoženjama i kravatu zavezati.

 

Intervju sa A. Agić/”Jajce Press”